Odsherred Unge Teater

Ved DATS Årsmøde d. 26. april 2014 blev Anna og Arne Aabenhus legatet uddelt af landsformand Anders Hind på vegne af hovedbestyrelsen til Odsherred Unge Teater.

Legatet blev uddelt med følgende begrundelse:

OUT er et teaterprojekt for børn og unge mellem 11-18 år, hvor der i år er ca. 80 børn tilmeldt. Ud over dem der spiller teater, indlemmes børn og unge fra den lokale musikskole til at lave og fremføre musikken til forestillingerne. Endvidere er det unge fra den lokale produktionsskole, der står for sminke og hårsætning.

De unge trænes i at bruge deres kreativitet ved, at de selv er med til at videreudvikle historien og får rig mulighed for at udtrykke den, inden for rammer som er udstukket af grundhistorien og af instruktøren.

Projektet munder ud i en forestilling, baseret på en handling som de unge selv er med til at skabe, gennem teaterøvelser og improvisationer.

I OUT er der plads til alle, og børnene udvikler sig helt fantastisk, det ses tydeligt. Deres selvtillid får et nyk op, deres udstråling forbedres, de tør stå frem på en scene foran hundredevis af gæster og performe. Børnene, på kryds og tværs af alder, køn, religion, farve og status, er lige, de får et helt andet syn på sammenhold og at løfte i flok, ved at være med i OUT.

Folkene bag OUT har hvert år givet forestillingen et tema, som kommer ind under huden på børnene, første år var det splittede familier/ skilsmissefamilier, andet år var det mobning og i år er det samarbejde.

Odsherred ligger i ”Vandkantsdanmark”, og det er i det område meget vigtigt at få de unge engageret i sunde projekter og interesser, og der er ikke et tilbud, der ligner i området. Odsherred er præget af stor arbejdsløshed, mange er bundet til området pga. gæld, der er stor social uligevægt, mange af de unge ”forsumper”, og for mange har nok i sig selv og deres problemer.

Men her gør OUT en forskel. De ændrer børnenes syn på hinanden, de bliver mere omsorgsfulde og åbne for forskelligheder.

Det hele kan lade sig gøre på grund af en række OUT-ildsjæle, som brænder for at gøre en forskel, og det gør det så eftertrykkeligt.

Odsherred Unge Teater er indstillet af Mie S. Rasmussen