SHORTPLAY KONKURRENCE VIND 10.000

Praktiske oplysninger og konkurrenceregler

DATS skal have dit manuskript i hænde senest den 21. november 2021. Indsendelsesfristen er udløbet.

Når du indsender et bidrag til konkurrencen godkender du samtidig nedenstående
konkurrenceregler:

Dit stykke må maksimalt vare 15 minutter på scenen. Det må gerne være kortere.
Der udvælges 10 vindere som præmieres med hver kr. 10.000 i honorar.
Gevinsten udbetales som B-indtægt ifølge udarbejdet kontrakt mellem hver vinder og DATS.
Alle vindere får direkte besked senest 17. december 2021.
Alle medlemmer af DATS må spille vinder-shortplays uden royalty/opførelsesafgift i et år.
Herefter overgår alle rettigheder forfatter.

Dommerpanelet sammensættes og ledes af DATS sekretariat.

Der vil ikke være mulighed for at modtage særskilt vurdering af indsendt manuskript.

DATS sletter alle manuskripter, der ikke udtages i konkurrencen, umiddelbart efter den 17-12-2021.

Alle er velkomne til at deltage i konkurrencen.

Eventuelle spørgsmål kan stille til Jacob Galtung-Mechior, mail: jacob@dats.dk tlf.: 29 31 00 79.

 

Læs om baggrunden for shortplay-konkurrencen og find de praktiske oplysninger
her i en PDF

PERSONLIGT MEDLEMSKAB AF DATS


DATS støtter amatørteatret og scenekunsten i Danmark
– vil du støtte DATS?

TILBUD GÆLDER INDTIL 31. DECEMBER 2021
Meld dig ind nu og få resten af 2021 + en t-shirt gratis og betal kun for 2022. 

DET KOSTER KUN 200 KR.

Du kan vælge mellem to forskellige t-shirts:
Er du til et flot rødt hjerte, så alle kan se, at du er vild med teater? Eller er du mest til vores fantastiske værdisætning “Teater forener kunstnerisk aktivitet med menneskelig udvikling”? Valget er dit!

Meld dig ind her.

DATS står for og arbejder med:

  • Fokus på og anerkendelse af amatørteater og – scenekunst.
  • Kulturpolitisk indsats for amatørteater og scenekunst, her under løbende kontakt til Kulturministeriet og de forskellige partiers kulturordførere.
  • Undervisning, kurser, workshops og samarbejde omkring alle teaterrelaterede emner.
  • Støtte og opbakning til alle former for amatørteater.
  • Samarbejde med lignende organisationer: Sammen står vi stærkere!
  • Økonomisk støtte til spændende projekter, her under også ”de skæve” som der sjældent er plads til på professionelle scener.
  • Etablering og facilitering af diverse former for festivals og mødesteder for teatertosser i alle aldre henvendt mod både scener, grupper og privatpersoner.
  • Fremme af og fokus på ny dansk dramatik.

VIL DU UD I VERDEN OG OPLEVE TEATER?

AITA/IATA (Association Internationale du Théâtre Amateur/ International Amateur Theatre Association) er den verdensomspændende organisation for amatørteater. På deres hjemmeside kan du finde internationale teaterbegivenheder lige fra kurser, konferencer, festivaler m.m.

Tjek den internationale teaterkalender ud her.

Teater m. filmskuespil på Musik og Teaterhøjskolen

Overvejer du at tage på teaterhøjskole?

 

Undervisningen i teater er baseret på karakterarbejde, fysisk træning, leg, improvisationsforløb, tekstarbejde og omtanke. Det er alt sammen uundværlige elementer i dit arbejde med at dygtiggøre dig i at spille teater. Det er både sjovt og krævende at være elev på teaterlinjen på vores højskole.

Du skal ikke have nogle specielle forudsætninger for at vælge teater hos os. Men vores teaterlinje kan være et godt springbræt, hvis du overvejer at blive professionel skuespiller eller går med drømme om at blive optaget på en uddannelse inden for skuespil.

Som DATS-medlem kan du få kr. 5.000 i rabat på dit højskoleophold hos os – tilmeld dig nu!
Læs mere her.

KØB EN DATS T-SHIRT

Kunne du tænke dig én af de nye DATS t-shirts?

Vi har fået lavet to nye modeller af vores t-shirts. Er du til et flot rødt hjerte, så alle kan se, at du er vild med teater? Eller er du mest til vores fantastiske værdisætning “Teater forener kunstnerisk aktivitet med menneskelig udvikling”? Valget er dit!

T-shirtene fåes i både dame- og herremodel og fra str. S – XXXL.

Prisen er 150 kr. pr. stk. for DATS medlemmer og 200 kr. pr. stk. for ikke-medlemmer. Priserne er inkl. porto.

Bestil din t-shirt her

CORONAPAS – SNART MEGET NEMMERE

I slutningen af maj bliver der lanceret en coronapas-app, som gør det nemmere for foreningerne og arrangører at tjekke coronapas.

Læs info omkring app´en her.

GLADE AMATØRTEATRE REDDET AF KULTURPULJE

1 MILLION KRONER GIK TIL DATS´ MEDLEMMER FRA COVID-19 KULTURPULJEN – DET VÆKKER STOR GLÆDE I AMATØTEATRETS VERDEN, HVOR MANGE FORENINGER ELLERS VAR TRUET AF LUKNING

Dansk Ungdoms Fællesråd og Dansk Folkeoplysnings Samråd har i samarbejde administreret 3 millioner kr. i en hjælpepakke til støtte af foreningslivet i Danmark –  1/3 af modtagerne er medlem af DATS/Dansk Amatør Teater og Scenekunst.

DATS´ generalsekretær er meget godt tilfreds
– Vi har kæmpet for denne pulje lige siden nedlukningen i marts sidste år, siger Pia Longet, generalsekretær i DATS.  – Mange timers møder og mange henvendelser til Kulturministeriet er nu mundet ud i, at en del af vores medlemmer har fået en tiltrængt håndsrækning i denne tid, hvor de stadig har faste udgifter, men ingen indtægter. Vi har stor respekt for at dem, der lever af teater, selvfølgelig skulle have hjælp først, men amatørteatret udgør en meget stor rolle i det danske teaterlandskab, og det ville være et kæmpe tab, hvis vi havde mistet mange af foreningerne.
Sammen med AKKS – amatørkulturens sammenslutning – sidder DATS også med ved skærmen til mange møder med Kulturministeriet omhandlende retningslinjer, restriktioner og mulig genåbning, så amatørteatrets stemmer også bliver hørt i den forbindelse.

Tønder Amatørscene bevilliget 50.000 kr.
– Vi har været så heldige at modtage en del penge, og de skal bruges til at betale vores husleje, udtaler formand Tommy Juhl. Og han understreger, at de penge der bliver til overs, vil blive brugt på opstarten af deres næste revy.

Vallensbæk Amatør Teater bevilliget 25.000 kr.
– Lige før den første nedlukning havde vi bestilt et rigtig godt lydanlæg, men vi kunne heldigvis nå at afbestille det, fortæller formand Anette Strini Stryhn. Og hun fortsætter med at fortælle om den forestilling, som de gerne vil opføre til oktober, og at de nu har mulighed for med de bevilligede midler at bestille noget af det lydanlæg, som de ikke fik sidste år.

Nakskov Amatørscene bevilliget 22.000 kr.
– Vi er glade for at have modtaget de bevilligede penge, så vi kan klare os igennem nedlukningen, erklærer kasserer Poul Erik Østergaard. Hvis nedlukningen fortsætter, ville vi på sigt være nødt til at lukke vores foreningen. Det bliver ikke nødvendigt nu, hvor vi har modtaget pengene.

Flere penge er på vej
– Vi glæder os over, at der er flere penge på vej til vores medlemmer, meddeler Tina Holm-Jensen, informations- og projektmedarbejder i DATS. Og hun fortsætter: Vi har haft mange frustrerede medlemmer i telefonen gennem det sidste år, så vi er begejstrede for, at en ny pulje snart kommer, hvor der kan søges til dækning af tab og udgifter i perioden 1. november 2020 til 28. februar 2021. Så snart der åbnes op for 2. runde af puljen, så slår vi det op på dats.dk – og husk at alle vores gruppemedlemmer kan søge penge fra puljen – også dem der lige er meldt ind i DATS.

Arkivfoto af Peter Rafn Dahm fra forestillingen “Bundløs”.

Fotos fra Skaberwerkets “Tipping Point”:

DATS´ Klimateater-karavane ”Voldsomme vendepunkter – på vej mod værre, vildere VEJR”

– udsættes til 2022 på grund af COVID-19

Skaberwerket skal på landevejen med ”Tipping Point”
Det bliver Roskilde gruppen Skaberwerket der skal på landevejen i marts-april 2021 med deres klimateater-forestilling, der lige nu har (arbejds)ctitlen ”Tipping Point”. Tipping Point, der kan oversættes til ”vendepunkt”, er et udtryk fra klimavidenskaben. Det betegner tærskler eller tærskelværdier, f.eks. for CO2 indholdet i atmosfæren, vi skal være varsomme med at overskride, fordi det kan få helt uoverskuelige og ustyrlige konsekvenser.

Skaberwerket skal besøge 5 lokale karavane-værter: Teater vi tør på Midtsjællands Gymnasium i Haslev, Midtfyns Amatør Scene i Ryslinge, Det Hem´lige Teater i Aalborg, Team Teatrets dramaskole og talentlinie i Herning og Den Frie Lærerskole i Ollerup.

Marie Markvard Andersen skriver klimamontage – ”Rejsen til Edens have og kaffe kl. 17”
Dramatiker Marie Markvard Andersen er i fuld gang med at skrive sit oplæg til en dramatisk klima-montage til de 5 karavane-værter. Hun har givet synopsen arbejdstitlen ”Rejsen til Edens have og kaffe klokken 17”. Tanken er at Marie og værterne udvikler montagerne i et dialogisk forløb, så hver enkelt vært kan præge deres version af montagen med lokale træk: Sådan påvirker klima og klimaforandringer vores by, vores egn, vores liv og hverdag.

Vil I arbejde med Maries tekst hjemme på jeres egen scene eller eget teater?
Har i lyst til og mod på at spille klimateater på jeres scene eller teater? Så har Marie generøst sagt ja til at alle DATS medlemmer må spille/bruge hendes tekst frem til sommeren 2022.

Mail eller ring til os, hvis I vil høre nærmere: dats@dats.dk eller tlf. 74 65 11 03.

MINDRE STRESS OG MERE EMPATI

Hjerneforsker vil have drama på skoleskemaet
Med teater kan børn og unge lære at håndtere udfordringer i hverdagen på en ufarlig måde.

Det fortæller journalisterne Mads Rosenkilde Svaneborg og Christine Nørgaard fra DR Nordjylland i et interview med hjerneforsker Kjeld Fredens.

”Du kan ikke lave teater eller improvisation, uden at du hele tiden er opmærksom på samspillet mellem dig selv og den anden.” KJELD FREDENS, HJERNEFORSKER

Det kan ifølge Kjeld Fredens nemlig være et effektivt middel til at håndtere en lang række af de sociale problemer, som er opstået blandt børn og unge i de senere år.

”De mister robustheden og evnen til at tilpasse sig en uforudsigelig verden. De krymper ind, forsøger at blive individualister og lukker sig inde i en skal. Dermed risikerer de i den grad at opleve ensomhed, og så dukker angsten og stressen op” siger Kjeld Fredens.

Læs den interessante artikel hvor hjerteforskeren peger på de positive sider ved at bruge drama til at løse de udfordringer, som mange børn og unge står overfor i dag.

Læs artiklen her.

Online butik for teaterfagbøger

Danteater shop er Dansk Teaterforlags online butik for teaterfagbøger.

Her kan du bl.a. finde en lang række udgivelser fra Forlaget Drama, som lukkede i 2017.