SKAL DIN SKOLE HAVE BESØG AF UNG SCENEKUNST I 2022?

 

  •  PLETSKUD er gratis for skoler/gymnasier/højskoler, der er medlem af DATS.
  •   Der er stor mulighed for at tilrette PLETSKUDDET til den enkelte vært, f.eks. med en workshop eller diskussioner tilrettet et relevant emne eller tema.
  •   Kontakt Teaterfaglig konsulent, Jacob Galtung-Melchior (29 31 00 71 / jacob@dats.dk) for en uforpligtende snak om mulighederne for et PLETSKUD hos jer!

SOMMERSPILSLISTEN

Ferie i Danmark eller på udsigt efter noget lokal kultur?

Sommerspilslisten viser dig, hvor du kan opleve teater og deltage i teater-sommercamps i perioden 15. maj – 1. septemer.

Se listen her.

DATS FEJRER DANSK TEATER 300 ÅR
VIL i VÆRE MED?

Der er to måder, I kan være med på:

1: Nyskrevet B&U-forestilling med titlen: Online Superstar, som foregår i “Det Holbergske Univers”. Læs mere her.

2: Shortplay DAY og åbent hus – vælg mellem DATS´ 10 vinder-shortplays og bestem selv en dato mellem d. 23. september  og 3. december 2022. Læs mere her.

Læs mere om Dansk Teater 300 år her.

Logo

10 nyskrevne skuespil

Stort tillykke til de 10 manuskriptforfattere, som vandt 10.000 kr. hver

I oktober måned udskrev vi en shortplay konkurrence, og ved indsendingsfristen var der kommet 99 stykker ind.

De 10 vinder-shortplays i vilkårlig rækkefølge:

I Skoven af Marie Markvard Andersen

Ud af Skyerne af William Halken

Jeg Får Hunden af Cathrine Fjord

Vi Vokser Ikke Ind i Himlen af Helene Hecquet

Hvad Jeg Lærte af Et Blad af Mia Juhl

Jeg Giver Svar i Morgen af Henriette Wisti Skovrup

Spring! Af Brian Wind-Hansen

I Virkeligheden af Lotte Kjærup

Aktivering af Niclas Johansen

Pöjkvän af Christoffer Sjørslev Ankersen

Vi udskrev shortplay-konkurrencen for at sætte nye skuespil på plakaten i anledning af fejringen af Dansk Teater 300 År.

Den 23. september 2022 er det nemlig præcis 300 år siden, der for første gang officielt blev spillet teater på dansk og jubilæet fejres af alle lige fra den mindste amatørscene til de største teatre i Danmark og mange andre.

DATS´ medlemmer kan frit benytte de 10 shortplays afgiftsfrit fra 1. september 2022 til 1. september 2023.

Alle kan få stykkerne til gennemlæsning. Skriv til tina@dats.dk, hvis du er interesseret. 

Læs mere om fejringen af Dansk Teater 300 år her.

 Foto taget af Axel Gadegaard fra forestillingen Svink som Midtfyns Amatør-Scene opførte på DATS shortplay Festival i 2018

MØD DRAMATIKERNE

I en interviewrække snakker vi med vinderne fra efterårets Shortplay konkurrence og hører lidt mere om deres manuskripter, og hvordan de kom til verden.

Se de forskellige interviews her.

WORLD THEATRE DAY

Den 27. marts er det “WORLD THEATRE DAY”. I den anledning har vi sammen med vores kolleger og venner i NEATA (North-European Theatre Alliance) lavet en lille hilsen.

Se videoen herunder og rigtig glædelig “WORLD THEATRE DAY” til alle!

 

VIL DU UD I VERDEN OG OPLEVE TEATER?

AITA/IATA (Association Internationale du Théâtre Amateur/ International Amateur Theatre Association) er den verdensomspændende organisation for amatørteater. På deres hjemmeside kan du finde internationale teaterbegivenheder lige fra kurser, konferencer, festivaler m.m.

Tjek den internationale teaterkalender ud her.

Teater m. filmskuespil på Musik og Teaterhøjskolen

Overvejer du at tage på teaterhøjskole?

 

Undervisningen i teater er baseret på karakterarbejde, fysisk træning, leg, improvisationsforløb, tekstarbejde og omtanke. Det er alt sammen uundværlige elementer i dit arbejde med at dygtiggøre dig i at spille teater. Det er både sjovt og krævende at være elev på teaterlinjen på vores højskole.

Du skal ikke have nogle specielle forudsætninger for at vælge teater hos os. Men vores teaterlinje kan være et godt springbræt, hvis du overvejer at blive professionel skuespiller eller går med drømme om at blive optaget på en uddannelse inden for skuespil.

Som DATS-medlem kan du få kr. 5.000 i rabat på dit højskoleophold hos os – tilmeld dig nu!
Læs mere her.

KØB EN DATS T-SHIRT

Kunne du tænke dig én af de nye DATS t-shirts?

Vi har fået lavet to nye modeller af vores t-shirts. Er du til et flot rødt hjerte, så alle kan se, at du er vild med teater? Eller er du mest til vores fantastiske værdisætning “Teater forener kunstnerisk aktivitet med menneskelig udvikling”? Valget er dit!

T-shirtene fåes i både dame- og herremodel og fra str. S – XXXL.

Prisen er 150 kr. pr. stk. for DATS medlemmer og 200 kr. pr. stk. for ikke-medlemmer. Priserne er inkl. porto.

Bestil din t-shirt her

CORONAPAS – SNART MEGET NEMMERE

I slutningen af maj bliver der lanceret en coronapas-app, som gør det nemmere for foreningerne og arrangører at tjekke coronapas.

Læs info omkring app´en her.

Fotos fra Skaberwerkets “Tipping Point”:

DATS´ Klimateater-karavane ”Voldsomme vendepunkter – på vej mod værre, vildere VEJR”

– udsættes til 2022 på grund af COVID-19

Skaberwerket skal på landevejen med ”Tipping Point”
Det bliver Roskilde gruppen Skaberwerket der skal på landevejen i marts-april 2021 med deres klimateater-forestilling, der lige nu har (arbejds)ctitlen ”Tipping Point”. Tipping Point, der kan oversættes til ”vendepunkt”, er et udtryk fra klimavidenskaben. Det betegner tærskler eller tærskelværdier, f.eks. for CO2 indholdet i atmosfæren, vi skal være varsomme med at overskride, fordi det kan få helt uoverskuelige og ustyrlige konsekvenser.

Skaberwerket skal besøge 5 lokale karavane-værter: Teater vi tør på Midtsjællands Gymnasium i Haslev, Midtfyns Amatør Scene i Ryslinge, Det Hem´lige Teater i Aalborg, Team Teatrets dramaskole og talentlinie i Herning og Den Frie Lærerskole i Ollerup.

Marie Markvard Andersen skriver klimamontage – ”Rejsen til Edens have og kaffe kl. 17”
Dramatiker Marie Markvard Andersen er i fuld gang med at skrive sit oplæg til en dramatisk klima-montage til de 5 karavane-værter. Hun har givet synopsen arbejdstitlen ”Rejsen til Edens have og kaffe klokken 17”. Tanken er at Marie og værterne udvikler montagerne i et dialogisk forløb, så hver enkelt vært kan præge deres version af montagen med lokale træk: Sådan påvirker klima og klimaforandringer vores by, vores egn, vores liv og hverdag.

Vil I arbejde med Maries tekst hjemme på jeres egen scene eller eget teater?
Har i lyst til og mod på at spille klimateater på jeres scene eller teater? Så har Marie generøst sagt ja til at alle DATS medlemmer må spille/bruge hendes tekst frem til sommeren 2022.

Mail eller ring til os, hvis I vil høre nærmere: dats@dats.dk eller tlf. 74 65 11 03.

MINDRE STRESS OG MERE EMPATI

Hjerneforsker vil have drama på skoleskemaet
Med teater kan børn og unge lære at håndtere udfordringer i hverdagen på en ufarlig måde.

Det fortæller journalisterne Mads Rosenkilde Svaneborg og Christine Nørgaard fra DR Nordjylland i et interview med hjerneforsker Kjeld Fredens.

”Du kan ikke lave teater eller improvisation, uden at du hele tiden er opmærksom på samspillet mellem dig selv og den anden.” KJELD FREDENS, HJERNEFORSKER

Det kan ifølge Kjeld Fredens nemlig være et effektivt middel til at håndtere en lang række af de sociale problemer, som er opstået blandt børn og unge i de senere år.

”De mister robustheden og evnen til at tilpasse sig en uforudsigelig verden. De krymper ind, forsøger at blive individualister og lukker sig inde i en skal. Dermed risikerer de i den grad at opleve ensomhed, og så dukker angsten og stressen op” siger Kjeld Fredens.

Læs den interessante artikel hvor hjerteforskeren peger på de positive sider ved at bruge drama til at løse de udfordringer, som mange børn og unge står overfor i dag.

Læs artiklen her.

Online butik for teaterfagbøger

Danteater shop er Dansk Teaterforlags online butik for teaterfagbøger.

Her kan du bl.a. finde en lang række udgivelser fra Forlaget Drama, som lukkede i 2017.