DATS FEJRER DANSK TEATER 300 ÅR
VIL i VÆRE MED?

Der er to måder, I kan være med på:

1: Nyskrevet B&U-forestilling med titlen: Online Superstar, som foregår i “Det Holbergske Univers”. Læs mere her.

2: Shortplay DAY og åbent hus – vælg mellem DATS´ 10 vinder-shortplays og bestem selv en dato mellem d. 23. september  og 3. december 2022. Læs mere her.

Læs mere om Dansk Teater 300 år her.

Logo
Foto af Tage Nielsen

Tage Nielsen bliver begravet fra Gråsten Slotskirke onsdag den 30. november kl. 13:00.

Ved Tage Nielsens død

Af Villy Dall

Tage Nielsen, Gråsten, æresmedlem af DATS og af Det lille Teater i Gråsten, er død efter længere tids tiltagende svaghed, 85 år.

Ved Tages afgang fra dette liv er en af de fineste repræsentanter for det folkelige engagement i dansk amatørteater gået til de evige teaterscener.

Med en uimodståelig charme, en særlig venlighed, et personligt nærvær, en oprigtig interesse for både medmennesker og for sagen samt et godt overblik var Tage en repræsentant for amatørteatret, man altid kunne bede om at tage i byen på vegne af både DATS og hele vores teaterliv over det ganske land. Han påtog sig gerne med indsigt at fremme sagen, og han var altid godt forberedt.

Det skete ofte i de otte år, jeg var landsformand for DATS, og hvor Tage hele tiden var medlem af forretningsudvalget og i flere perioder næstformand, at jeg bad ham repræsentere. Men jeg har også mange glade og muntre minder om de begivenheder, vi sammen har været af sted til – festivaler og møder, hvad enten det nu har været i Rødovre, Harstad, Kelme, Ankara eller Monaco.

Tage Nielsen var sjællænderen, der som ung lærer kom til Sønderjylland, og siden var der ikke den gren af det vidtforgrenede sønderjyske amatørteaterliv, han ikke fik sat sit præg på.

I en længere årrække kom han ydermere til at spille en afgørende rolle i DATS på landsplan, samtidig med at han var formand for Sønderjysk Kreds. Det lod sig jo i den grad kombinere, så længe DATS havde sit kontor i først Ladegårdskov, siden Gråsten og Rødekro.

Det var Tage, der i vinteren og foråret 1995 introducerede den ikke-videre-grænselands-orienterede næstformand og derefter nyvalgte landsformand til forberedelserne af det store genforeningsspil i skanserne i Dybbøl. Han inviterede på sønderjysk kaffebord til afstemningsfest 10. februar i Rinkenæs og senere til et møde på Søgård Kaserne, hvor jeg blev introduceret til i hvert fald én deltager, der selv havde oplevet Genforeningen 75 år tidligere. En mand, hvis kone så i øvrigt havde været medstifter af DATS 1948 og medlem af det første hovedudvalg. Tage var god til at bringe mennesker sammen, som kunne have glæde og nytte af at kende hinanden. Det fik både amatørteatret – bl.a. ved DATS’s 50-års-jubilæum 1998 – og jeg i de år glæde af. Og den dag i dag takker jeg personligt Tage for at have introduceret mig til Sønderjyllands historie og forskellige personligheder.

Som det fremgår, var Tage i den grad stærkt engageret helt lokalt – bl.a. i en snes år formand for Det lille Teater i Gråsten, og da DATS 1995 rømmede den gamle skole i Ladegårdskov til fordel for et kontorhus inde i Nygade i Gråsten, var Tage med til at starte og økonomisk sikre Sønderjysk Teaterhus (i dag: Det lille Teaterhus), som overtog en del af bygningerne. Dermed bevarede Det lille Teater de bedste udfoldelsesmuligheder – efter, husker jeg, indtil flere møder med den daværende borgmester.

Videre var Tage naturligvis engageret i den tilskudsmæssige paraply Sønderjysk Forsøgsscene, og han var også aktiv i Cathrinesmindes Venner, som i mange år, senest i sommer, har arrangeret historiske egnsspil – her kaldet teglværksspil – på det gamle teglværk på Broagerland ved Flensborg Fjord.

Dokumentation blev en af de opgaver, Tage senere kom til at tage sig af – på DATS’s kontor i Gråsten og senere Rødekro. Når vi mødtes til årsmøder og ved andre arrangementer, bad han altid om, at jeg skulle huske at klippe alt om amatørteater ud af de nordjyske aviser og sende til ham, så det kunne klæbes op og registreres.

Æret være Tage Nielsens minde!

TILBUD PÅ PERSONLIGT MEDLEMSKAB

Meld dig ind nu og få resten af 2022 + en t-shirt gratis og betal kun for 2023. 

DET KOSTER KUN 200 KR.

Du kan vælge mellem to forskellige t-shirts:
Er du til et flot rødt hjerte, så alle kan se, at du er vild med teater? Eller er du mest til vores fantastiske værdisætning “Teater forener kunstnerisk aktivitet med menneskelig udvikling”? Valget er dit!

Meld dig ind her.

DATS står for og arbejder med:

 • Fokus på og anerkendelse af amatørteater og – scenekunst.
 • Kulturpolitisk indsats for amatørteater og scenekunst, her under løbende kontakt til Kulturministeriet og de forskellige partiers kulturordførere.
 • Undervisning, kurser, workshops og samarbejde omkring alle teaterrelaterede emner.
 • Støtte og opbakning til alle former for amatørteater.
 • Samarbejde med lignende organisationer: Sammen står vi stærkere!
 • Økonomisk støtte til spændende projekter, her under også ”de skæve” som der sjældent er plads til på professionelle scener.
 • Etablering og facilitering af diverse former for festivals og mødesteder for teatertosser i alle aldre henvendt mod både scener, grupper og privatpersoner.
 • Fremme af og fokus på ny dansk dramatik.
T-shirts
T-shirts

TILBUD PÅ GRUPPEMEDLEMSKAB

Meld jeres gruppe ind nu og få resten af 2022 + en mulepose gratis og betal kun for 2023.

Det koster kun 500 kr.

Meld jeres gruppe ind her.

DATS står for og arbejder med:

 • Fokus på og anerkendelse af amatørteater og – scenekunst.
 • Kulturpolitisk indsats for amatørteater og scenekunst, her under løbende kontakt til Kulturministeriet og de forskellige partiers kulturordførere.
 • Undervisning, kurser, workshops og samarbejde omkring alle teaterrelaterede emner.
 • Støtte og opbakning til alle former for amatørteater.
 • Samarbejde med lignende organisationer: Sammen står vi stærkere!
 • Økonomisk støtte til spændende projekter, her under også ”de skæve” som der sjældent er plads til på professionelle scener.
 • Etablering og facilitering af diverse former for festivals og mødesteder for teatertosser i alle aldre henvendt mod både scener, grupper og privatpersoner.
 • Fremme af og fokus på ny dansk dramatik.
  Foto

  Vi slipper for moms på opførselsafgiften

  – i hvert fald i første omgang

  Lige siden december sidste år har et lovforslag, som skulle lægge moms på blandt andet opførselsafgifter, hængt som en truende skygge over amatørteatret.

  Torsdag den 9. juni er forslaget blevet stemt ned i folketingssalen.

  Mange af DATS’ medlemmer finder det i forvejen ret dyrt at betale for rettighederne til at opføre en forestilling, så skulle der nu også moms på, ville det blive endnu vanskeligere at få økonomien til at hænge sammen.

  Det var Skatteministeriet, som havde fremsendt lovforslaget, og skatteminister Jeppe Bruus har allerede annonceret, at han er nødt til at genfremsætte forslaget senere på året, da der ifølge ham er tale om EU-lovgivning, som Danmark dermed skal overholde.

  I amatørteatrets verden kan vi blot håbe, at det heller ikke bliver vedtaget til den tid. Vi er selvfølgelig alle helt med på, at forfattere skal have deres løn, når vi bruger og opfører deres teaterstykker. Men moms på opførselsafgiften, det kan vi altså godt undvære!

  Tak til AKKS/Amatørernes Kunst og Kultur Samråd samt DFS/Dansk Folkeoplysnings Samråd for ihærdig indsats i kampen mod den nye momsregel.

  Læs artiklen på AKKS´ hjemmeside her:
  https://akks.dk/2022/06/09/ingen-moms-paa-kunsneriske-rettigheder-for-nu/#more-6002

  Læs artiklen på DFS´ hjemmeside her:
  https://dfs.dk/nyheder/nyheder/ingen-moms-paa-kunstneriske-vaerker/

  Tommel op

  SKAL DIN SKOLE HAVE BESØG AF UNG SCENEKUNST I 2022?

   

  •  PLETSKUD er gratis for skoler/gymnasier/højskoler, der er medlem af DATS.
  •   Der er stor mulighed for at tilrette PLETSKUDDET til den enkelte vært, f.eks. med en workshop eller diskussioner tilrettet et relevant emne eller tema.
  •   Kontakt Teaterfaglig konsulent, Jacob Galtung-Melchior (29 31 00 71 / jacob@dats.dk) for en uforpligtende snak om mulighederne for et PLETSKUD hos jer!
  Pletskud info
  Pletskud info 2

  WORLD THEATRE DAY

  Den 27. marts er det “WORLD THEATRE DAY”. I den anledning har vi sammen med vores kolleger og venner i NEATA (North-European Theatre Alliance) lavet en lille hilsen.

  Se videoen herunder og rigtig glædelig “WORLD THEATRE DAY” til alle!

   

  VIL DU UD I VERDEN OG OPLEVE TEATER?

  AITA/IATA (Association Internationale du Théâtre Amateur/ International Amateur Theatre Association) er den verdensomspændende organisation for amatørteater. På deres hjemmeside kan du finde internationale teaterbegivenheder lige fra kurser, konferencer, festivaler m.m.

  Tjek den internationale teaterkalender ud her.

  KØB EN DATS T-SHIRT

  Kunne du tænke dig én af de nye DATS t-shirts?

  Vi har fået lavet to nye modeller af vores t-shirts. Er du til et flot rødt hjerte, så alle kan se, at du er vild med teater? Eller er du mest til vores fantastiske værdisætning “Teater forener kunstnerisk aktivitet med menneskelig udvikling”? Valget er dit!

  T-shirtene fåes i både dame- og herremodel og fra str. S – XXXL.

  Prisen er 150 kr. pr. stk. for DATS medlemmer og 200 kr. pr. stk. for ikke-medlemmer. Priserne er inkl. porto.

  Bestil din t-shirt her

  MINDRE STRESS OG MERE EMPATI

  Hjerneforsker vil have drama på skoleskemaet
  Med teater kan børn og unge lære at håndtere udfordringer i hverdagen på en ufarlig måde.

  Det fortæller journalisterne Mads Rosenkilde Svaneborg og Christine Nørgaard fra DR Nordjylland i et interview med hjerneforsker Kjeld Fredens.

  ”Du kan ikke lave teater eller improvisation, uden at du hele tiden er opmærksom på samspillet mellem dig selv og den anden.” KJELD FREDENS, HJERNEFORSKER

  Det kan ifølge Kjeld Fredens nemlig være et effektivt middel til at håndtere en lang række af de sociale problemer, som er opstået blandt børn og unge i de senere år.

  ”De mister robustheden og evnen til at tilpasse sig en uforudsigelig verden. De krymper ind, forsøger at blive individualister og lukker sig inde i en skal. Dermed risikerer de i den grad at opleve ensomhed, og så dukker angsten og stressen op” siger Kjeld Fredens.

  Læs den interessante artikel hvor hjerteforskeren peger på de positive sider ved at bruge drama til at løse de udfordringer, som mange børn og unge står overfor i dag.

  Læs artiklen her.

  Online butik for teaterfagbøger

  Danteater shop er Dansk Teaterforlags online butik for teaterfagbøger.

  Her kan du bl.a. finde en lang række udgivelser fra Forlaget Drama, som lukkede i 2017.