DATS FEJRER DANSK TEATER 300 ÅR
VIL i VÆRE MED?

Der er to måder, I kan være med på:

1: Nyskrevet B&U-forestilling med titlen: Online Superstar, som foregår i “Det Holbergske Univers”. Læs mere her.

2: Shortplay DAY og åbent hus – vælg mellem DATS´ 10 vinder-shortplays og bestem selv en dato mellem d. 23. september  og 3. december 2022. Læs mere her.

Læs mere om Dansk Teater 300 år her.

Logo

TILBUD TIL VORES MEDLEMMER

Se forestillingen “Mary & Mietek” online og få mulighed for en Q/A aftertalk efterfølgende.

Mary & Mietek by Katla Theatre Company
Katla Theatre er et prisvindende teaterkompagni i London, ledet af århusianske Maria Laumark. Deres forestilling ‘Mary & Mietek’ skal spille på The Space theatre i 13-17 september, men vil også blive livestreamet og tilgængelig online to uger efter. I den forbindelse tilbyder Maria en Q&A efterfølgende for DATS’s medlemmer. Streaming af forestillingen og Q&A’en kan være når som helst i den 2-ugers periode og er ganske gratis. Send en besked til katlatheatrecompany@gmail.com for at høre mere.

Om forestillingen
Ben and Alma are feeling the strain, separated by Brexit, borders and their own uncertainty. Can they find help in Ben’s grandparent’s love letters? 1945 doesn’t seem so far removed. Utilising the real letters of Mary & Mietek, an English bank clerk and a Polish engineer in the RAF, this two-hander romantic journey guides us between 1945 and the present day. With beautiful live scoring and subtle but powerful movement, this piece is filled with hopeful romance, exploring how separation by distance and in culture can either divide, or bring us together. Mary & Mietek is a testament to the power of love to overcome and break down borders.

Lidt om Maria Laumark
I DATS regi er Maria en af deltagerne i Physical Theatre for Youth hvor hun blandt andet har deltaget i turen til Ecuador hvor hun arbejdede hun med den fysiske teatertradition. Derudover er Maria udvalgt som instruktør på årets EDERED Encounter i Kroatien (European Drama Encounters). Maria har I en ung alder tilegnet sig en stor erfaring med internationale projekter og bor til dagligt i London. Hendes virke spænder mellem egne kunstneriske produktioner og undervisning/workshops blandt andet for DATS medlemmer.

Læs mere om forstillingen og se traileren her.

Vi er stolte og glade over at Maria har valgt at give DATS’ medlemmer muligheden for en gratis aftertalk i forbindelse med forestillingen Mary and Mietek og håber nogle af jer vil benytte muligheden, f.eks. som led i jeres undervisning her i efteråret.

Jeg hører gerne fra jer, hvis der er spørgsmål eller gode idéer til lignende tiltag i fremtiden. Kontakt Teaterfaglig konsulent, Jacob Galtung-Melchior (tlf. 29 31 00 79 / jacob@dats.dk)

Forestillingsplakat
Foto fra forestillingen
Forestillingsplakat
Foto fra forestillingen

SOMMERSPILSLISTEN

Ferie i Danmark eller på udsigt efter noget lokal kultur?

Sommerspilslisten viser dig, hvor du kan opleve teater og deltage i teater-sommercamps i perioden 15. maj – 1. septemer.

Se listen her.

Publikum

Vi slipper for moms på opførselsafgiften

– i hvert fald i første omgang

Lige siden december sidste år har et lovforslag, som skulle lægge moms på blandt andet opførselsafgifter, hængt som en truende skygge over amatørteatret.

Torsdag den 9. juni er forslaget blevet stemt ned i folketingssalen.

Mange af DATS’ medlemmer finder det i forvejen ret dyrt at betale for rettighederne til at opføre en forestilling, så skulle der nu også moms på, ville det blive endnu vanskeligere at få økonomien til at hænge sammen.

Det var Skatteministeriet, som havde fremsendt lovforslaget, og skatteminister Jeppe Bruus har allerede annonceret, at han er nødt til at genfremsætte forslaget senere på året, da der ifølge ham er tale om EU-lovgivning, som Danmark dermed skal overholde.

I amatørteatrets verden kan vi blot håbe, at det heller ikke bliver vedtaget til den tid. Vi er selvfølgelig alle helt med på, at forfattere skal have deres løn, når vi bruger og opfører deres teaterstykker. Men moms på opførselsafgiften, det kan vi altså godt undvære!

Tak til AKKS/Amatørernes Kunst og Kultur Samråd samt DFS/Dansk Folkeoplysnings Samråd for ihærdig indsats i kampen mod den nye momsregel.

Læs artiklen på AKKS´ hjemmeside her:
https://akks.dk/2022/06/09/ingen-moms-paa-kunsneriske-rettigheder-for-nu/#more-6002

Læs artiklen på DFS´ hjemmeside her:
https://dfs.dk/nyheder/nyheder/ingen-moms-paa-kunstneriske-vaerker/

Tommel op

SKAL DIN SKOLE HAVE BESØG AF UNG SCENEKUNST I 2022?

 

  •  PLETSKUD er gratis for skoler/gymnasier/højskoler, der er medlem af DATS.
  •   Der er stor mulighed for at tilrette PLETSKUDDET til den enkelte vært, f.eks. med en workshop eller diskussioner tilrettet et relevant emne eller tema.
  •   Kontakt Teaterfaglig konsulent, Jacob Galtung-Melchior (29 31 00 71 / jacob@dats.dk) for en uforpligtende snak om mulighederne for et PLETSKUD hos jer!

KUNNE DU TÆNKE DIG AT BLIVE AMBASSADØR FOR DATS?

Er du en ildsjæl?
Og kunne du tænke dig som frivillig at repræsentere DATS i dit lokalområde?

Det går bl.a. ud på at besøge DATS´ nye medlemmer, se forestillinger og deltage i online møder samt vores årsmøde. Alt sammen uden beregning for dig.

Vil du høre mere om ordningen eller søge om optagelse, så kan du sende en mail til dats@dats.dk

Vi glæder os til at høre fra dig!

Planche

WORLD THEATRE DAY

Den 27. marts er det “WORLD THEATRE DAY”. I den anledning har vi sammen med vores kolleger og venner i NEATA (North-European Theatre Alliance) lavet en lille hilsen.

Se videoen herunder og rigtig glædelig “WORLD THEATRE DAY” til alle!

 

VIL DU UD I VERDEN OG OPLEVE TEATER?

AITA/IATA (Association Internationale du Théâtre Amateur/ International Amateur Theatre Association) er den verdensomspændende organisation for amatørteater. På deres hjemmeside kan du finde internationale teaterbegivenheder lige fra kurser, konferencer, festivaler m.m.

Tjek den internationale teaterkalender ud her.

Teater m. filmskuespil på Musik og Teaterhøjskolen

Overvejer du at tage på teaterhøjskole?

 

Undervisningen i teater er baseret på karakterarbejde, fysisk træning, leg, improvisationsforløb, tekstarbejde og omtanke. Det er alt sammen uundværlige elementer i dit arbejde med at dygtiggøre dig i at spille teater. Det er både sjovt og krævende at være elev på teaterlinjen på vores højskole.

Du skal ikke have nogle specielle forudsætninger for at vælge teater hos os. Men vores teaterlinje kan være et godt springbræt, hvis du overvejer at blive professionel skuespiller eller går med drømme om at blive optaget på en uddannelse inden for skuespil.

Som DATS-medlem kan du få kr. 5.000 i rabat på dit højskoleophold hos os – tilmeld dig nu!
Læs mere her.

KØB EN DATS T-SHIRT

Kunne du tænke dig én af de nye DATS t-shirts?

Vi har fået lavet to nye modeller af vores t-shirts. Er du til et flot rødt hjerte, så alle kan se, at du er vild med teater? Eller er du mest til vores fantastiske værdisætning “Teater forener kunstnerisk aktivitet med menneskelig udvikling”? Valget er dit!

T-shirtene fåes i både dame- og herremodel og fra str. S – XXXL.

Prisen er 150 kr. pr. stk. for DATS medlemmer og 200 kr. pr. stk. for ikke-medlemmer. Priserne er inkl. porto.

Bestil din t-shirt her

Fotos fra Skaberwerkets “Tipping Point”:

DATS´ Klimateater-karavane ”Voldsomme vendepunkter – på vej mod værre, vildere VEJR”

– udsættes til 2022 på grund af COVID-19

Skaberwerket skal på landevejen med ”Tipping Point”
Det bliver Roskilde gruppen Skaberwerket der skal på landevejen i marts-april 2021 med deres klimateater-forestilling, der lige nu har (arbejds)ctitlen ”Tipping Point”. Tipping Point, der kan oversættes til ”vendepunkt”, er et udtryk fra klimavidenskaben. Det betegner tærskler eller tærskelværdier, f.eks. for CO2 indholdet i atmosfæren, vi skal være varsomme med at overskride, fordi det kan få helt uoverskuelige og ustyrlige konsekvenser.

Skaberwerket skal besøge 5 lokale karavane-værter: Teater vi tør på Midtsjællands Gymnasium i Haslev, Midtfyns Amatør Scene i Ryslinge, Det Hem´lige Teater i Aalborg, Team Teatrets dramaskole og talentlinie i Herning og Den Frie Lærerskole i Ollerup.

Marie Markvard Andersen skriver klimamontage – ”Rejsen til Edens have og kaffe kl. 17”
Dramatiker Marie Markvard Andersen er i fuld gang med at skrive sit oplæg til en dramatisk klima-montage til de 5 karavane-værter. Hun har givet synopsen arbejdstitlen ”Rejsen til Edens have og kaffe klokken 17”. Tanken er at Marie og værterne udvikler montagerne i et dialogisk forløb, så hver enkelt vært kan præge deres version af montagen med lokale træk: Sådan påvirker klima og klimaforandringer vores by, vores egn, vores liv og hverdag.

Vil I arbejde med Maries tekst hjemme på jeres egen scene eller eget teater?
Har i lyst til og mod på at spille klimateater på jeres scene eller teater? Så har Marie generøst sagt ja til at alle DATS medlemmer må spille/bruge hendes tekst frem til sommeren 2022.

Mail eller ring til os, hvis I vil høre nærmere: dats@dats.dk eller tlf. 74 65 11 03.

MINDRE STRESS OG MERE EMPATI

Hjerneforsker vil have drama på skoleskemaet
Med teater kan børn og unge lære at håndtere udfordringer i hverdagen på en ufarlig måde.

Det fortæller journalisterne Mads Rosenkilde Svaneborg og Christine Nørgaard fra DR Nordjylland i et interview med hjerneforsker Kjeld Fredens.

”Du kan ikke lave teater eller improvisation, uden at du hele tiden er opmærksom på samspillet mellem dig selv og den anden.” KJELD FREDENS, HJERNEFORSKER

Det kan ifølge Kjeld Fredens nemlig være et effektivt middel til at håndtere en lang række af de sociale problemer, som er opstået blandt børn og unge i de senere år.

”De mister robustheden og evnen til at tilpasse sig en uforudsigelig verden. De krymper ind, forsøger at blive individualister og lukker sig inde i en skal. Dermed risikerer de i den grad at opleve ensomhed, og så dukker angsten og stressen op” siger Kjeld Fredens.

Læs den interessante artikel hvor hjerteforskeren peger på de positive sider ved at bruge drama til at løse de udfordringer, som mange børn og unge står overfor i dag.

Læs artiklen her.

Online butik for teaterfagbøger

Danteater shop er Dansk Teaterforlags online butik for teaterfagbøger.

Her kan du bl.a. finde en lang række udgivelser fra Forlaget Drama, som lukkede i 2017.