Tillykke til henrik sommer

Henrik Sommer fik tildelt Aabenhus Prisen 2019

“Henrik har mere end et halvt århundrede været en stor del af DATS.

Han har siddet i hovedudvalgtet 1976-82, repræsenteret DATS i Nordisk Amatørteater Råd og ikke mindst siddet i Dramas bestyrelse siden 70’erne og indtil lukningen i 2017.

Men det er ikke derfor han skal have prisen. Det er fordi at han har skrevet et veldokumenteret og solidt værk om DATS.

“At Se med Hjertet” er en kraftpræstation, der detaljeret fortæller om organisationen DATS og dens udvikling og ikke mindst relaterere DATS til, hvad der er sket i verden gennem de sidste 70 år.

Henrik skriver selv i indledningen til sin bog at han ikke kan betragtes som en “neutral” fortæller og det er godt, fordi Henrik formår på en gang på den ene side at være involveret og engageret og på den anden side at være iagttagende og analystisk – og det er bedre end at være neutral.”

DATS´ Hovedbestyrelse

Foto: Axel Gadegaard

ÅRSSKRIFT 

Velkommen til et år i festivalens tegn

År 2018 var året, hvor DATS fejrede 70 års
fødselsdag og bl.a. fejrede det med ikke mindre end 8 festivaler i “eget navn”, hvortil kommer 3 vækstlangsfestivaler, deltagelse i NEATA festival i Litauen og udtagelse til en europæisk seniorteater festival.

God fornøjelse med læsningen af det flotte Årsskrift, som kan læses her.

MINDRE STRESS OG MERE EMPATI

Hjerneforsker vil have drama på skoleskemaet
Med teater kan børn og unge lære at håndtere udfordringer i hverdagen på en ufarlig måde.

Det fortæller journalisterne Mads Rosenkilde Svaneborg og Christine Nørgaard fra DR Nordjylland i et interview med hjerneforsker Kjeld Fredens.

”Du kan ikke lave teater eller improvisation, uden at du hele tiden er opmærksom på samspillet mellem dig selv og den anden.” KJELD FREDENS, HJERNEFORSKER

Det kan ifølge Kjeld Fredens nemlig være et effektivt middel til at håndtere en lang række af de sociale problemer, som er opstået blandt børn og unge i de senere år.

”De mister robustheden og evnen til at tilpasse sig en uforudsigelig verden. De krymper ind, forsøger at blive individualister og lukker sig inde i en skal. Dermed risikerer de i den grad at opleve ensomhed, og så dukker angsten og stressen op” siger Kjeld Fredens.

Læs den interessante artikel hvor hjerteforskeren peger på de positive sider ved at bruge drama til at løse de udfordringer, som mange børn og unge står overfor i dag.

Læs artiklen her.

Con Amore Kulturpris

Nu skal kommunen med det bedste kulturliv findes.

Kultur skabes med kærlighed, og derfor uddeler amatørorganisationerne AKKS og DATS nu igen Con Amore Kulturprisen, hvor kommunen med de bedste rammer og den største kærlighed til amatørkulturen skal findes.

Con Amore Kulturprisen hylder kommunernes vigtige opbakning og støtte til amatørkulturen, og nu kan både enkeltpersoner og foreninger indstille kommunerne.

Fristen er 26. maj 2019.

Læs mere her.

Erindringteater

Elsker du teater? Og vil du og dine venner gerne gøre en forskel for demente?

Rhiannon Ursell-Smith har en rigtig god opskrift på, hvordan du kombinere de to ting:
Lav din egen gruppe, få støtte af Velux Fonden og vis din forestilling på plejehjem. Der venter et stort publikum på dig!

”Efter et fantastisk kursus i erindringsteater hos DATS er jeg i fuld gang med at skrive min bachelor i dramaturgi med titlen “Stjernestunder i Erindringsteater”, som er en guide til dig, der ønsker at lave flotte forestillinger for et publikum med demens.”

Rhiannon Ursell-Smith

men hvad er erindringsteater?

Se videoen og bliv medlem af Facebookgruppen “Erindringsteater i Danmark”: Facebook

Her kan du få råd og vejledning fra garvede skuespillere fra Sprøjtehuset, der har turneret på plejehjem med forestillingen “Glemmer du så husker jeg”.

“At se med hjertet”
af henrik sommer

Det kunstneriske amatørteaters historie – udgivet i anledning af DATS´ 70-års jubilæum

 

Pris for DATS medlemmer: 200 kr. + porto 40 kr.

Pris for ikke-DATS medlemmer: 399 kr. + porto 40 kr.

Spar portoen og afhent på sekretariatet i Odense.

 

I At se med hjertet fortæller Henrik Sommer levende om DATS’ 70-årige historie, præget af glæden ved teaterkunsten og en utrættelig lokal indsats over alt i landet – men også påvirket af mange kulturpolitiske svingninger.

Under 1. Verdenskrig overværede stifteren af British Drama League, Geoffrey Whitworth arbejdere på en ammunitionsfabrik lave en såkaldt reading af et af William Shakespeares teaterstykker.

Denne oplevelse fik ham til at tro på, at også i en verden i krig med død og ødelæggelse, kunne mennesker frisættes og genfinde glæden ved livet, ikke bare ved at se teater, men også ved selv at prøve at udtrykke sig gennem teater.

I 1930’erne læser teatermanden Just Thorning om Whitworth tanker og sammen med Arne Aabenhus skaber de to i 1948 Dansk Amatør Teater Samvirke (DATS).

Dermed skabte de det kunstneriske amatørteater, som kan give almindelige mennesker adgang til gennem teateret at fortælle historier, der øser af den skabende kraft, der er i mennesket selv til at tænke ud over sig selv.

 

Det var det, man ville i 1948 og har villet lige siden. Målet er ikke nået, men drømmen er intakt, og lever i bedste velgående.

DATS vil kunsten, som ikke kan gradbøjes og som alle kan genkende, når man tør se med hjertet.

UDGIVET AF MULTIVERS I SAMARBEJDE MED DATS – Dansk Amatør Teater og Scenekunst