INDTRYK OG INSPIRATION
Farvestorme og grænsesange
International Senior Teater Camp
Højer Gamle Sluse – juni 2019

Af Julie Kirkegaard

Den grundlæggende idé til ”Farvestorm og grænsesange” kom fra konsulent i DATS, Peter Rafn Dahm, og skyldtes mest af alt hans eget kendskab til Højer, tæt på den tyske grænse og vadehavet, dets historie, kultur og særegenhed. Peter fornemmede så at sige, at ”det her er det oplagte sted at skabe teater”. Med dette grundlæggende fundament begyndte arbejdet med projektbeskrivelsen og at få rejst pengene.

Efter 2 år var økonomien i orden, takket være mange fondes velvillighed, og Peter og hans hold af undervisere udviklede henover foråret 2019 campens endelige indhold og program  – og fordelte ansvar og arbejdsopgaver.

32 teaterfolk fra hhv. Færøerne, Sverige, Tyskland, Belgien og Danmark mødtes i juni måned, og via forskellige inputs brugte de dagene til at udarbejde en offentlig teaterarbejdsvisning, som blev meget velbesøgt d. 14. juni i Højer.

Nu er der udarbejdet en rapport omkring Senior Teater Campen, som du kan læse her.

 

Rebild fejrer Con Amore Kulturpris

Den 30. september fejrede vinderen af Con Amore Kulturpris 2019, Rebild Kommune de tre foreninger, der havde indstillet kommunen til prisen ved et festligt arrangement i byrådssalen i Støvring, der bød på bobler, cupcakes og masser af kultur.

Rebilds borgmester Leon Sebbelin bød velkommen til arrangementet, mens de tre foreninger, der havde indstillet Rebild til prisen: Sirenerne, Skørping Marionetteater og Skørping Sangforening af 1895 stod for underholdningen og Kultur- og Fritidsudvalgets formand Gert Fischer holdt en tale, hvor han bl.a. fremlagde nye tiltag og visioner for fremtidens kulturliv i Rebild.

AKKS og DATS var repræsenteret af jurymedlem Birgit Overgaard, der overdrog diplomer til de tre foreninger og kunne berette om en dejlig aften med boblevand og cupcakes og masser af glæde over prisen.

Der var mødt mange op til arrangementet, dels fra Kultur- og fritidsudvalget og dels fra byrådet. Mest rørende var tilstedeværelsen af den kvinde, der havde startet Marionetteatret for 42 år siden med 50 dukker medbragt fra Østrig. Hun kunne bl.a. overvære opførelsen af et stykke om Con Amore prisen, som Skørping Marionetteater havde udarbejdet til lejligheden.

Sirenerne fulgte efter og fortolkede bl.a.  “Røverne fra Rold” som en gymnastikserie med musikledsagelse af spillemænd på violin, harmonika og guitar, mens Skørping Sangforening af 1895 sluttede af med to sange, hvoraf den ene var Himmerlands “nationalsang”.

Alt i alt var det en festlig aften, der afspejlede mangfoldigheden i amatørkulturen i Rebild.

Tekst: Susan Fazakerley og Birgit Overgaard.

Foto: Tina Lauritsen Rasmussen

 

Fakta om AKKS:

·         Amatørernes Kunst & Kultur Samråd (AKKS) består af 19 organisationer, der på amatørniveau arbejder inden for musik, sang, foto og dans.

·         De har alle som mål at fremme den aktive deltagelse i den udøvende kunst og er baseret på det frivillige engagement og foreningsformen.

·         Tilsammen repræsenterer de omkring 80.000 tusinde aktive amatører, hvoraf halvdelen er børn og unge.

·         www.akks.dk

Fakta om DATS:
  • DATS er en landsdækkende teaterorganisation, der arbejder lokalt, regionalt og på landsplan for at styrke og udvikle teater i Danmark.
  • DATS fremmer og støtter teatervirksomhed, herunder projekter der bidrager til samfundsdebatten, styrker ytringsfriheden og skaber dialog på tværs af sociale, etniske, religiøse og kulturelle skel.
  • DATS varetager enkeltmedlemmers, sceners, gruppers og institutioners teater- interesser. I alt er der ca. 50.000 aktive amatørteaterfolk i alle aldre landet over.
  • DATS yder tilskud til kurser og opførelser, arrangerer festivaler, konferencer og uddannelsesforløb samt formidler teaterkontakt nationalt og internationalt.
  • www.dats.dk

ÅRSSKRIFT 

Velkommen til et år i festivalens tegn

År 2018 var året, hvor DATS fejrede 70 års
fødselsdag og bl.a. fejrede det med ikke mindre end 8 festivaler i “eget navn”, hvortil kommer 3 vækstlangsfestivaler, deltagelse i NEATA festival i Litauen og udtagelse til en europæisk seniorteater festival.

God fornøjelse med læsningen af det flotte Årsskrift, som kan læses her.

MINDRE STRESS OG MERE EMPATI

Hjerneforsker vil have drama på skoleskemaet
Med teater kan børn og unge lære at håndtere udfordringer i hverdagen på en ufarlig måde.

Det fortæller journalisterne Mads Rosenkilde Svaneborg og Christine Nørgaard fra DR Nordjylland i et interview med hjerneforsker Kjeld Fredens.

”Du kan ikke lave teater eller improvisation, uden at du hele tiden er opmærksom på samspillet mellem dig selv og den anden.” KJELD FREDENS, HJERNEFORSKER

Det kan ifølge Kjeld Fredens nemlig være et effektivt middel til at håndtere en lang række af de sociale problemer, som er opstået blandt børn og unge i de senere år.

”De mister robustheden og evnen til at tilpasse sig en uforudsigelig verden. De krymper ind, forsøger at blive individualister og lukker sig inde i en skal. Dermed risikerer de i den grad at opleve ensomhed, og så dukker angsten og stressen op” siger Kjeld Fredens.

Læs den interessante artikel hvor hjerteforskeren peger på de positive sider ved at bruge drama til at løse de udfordringer, som mange børn og unge står overfor i dag.

Læs artiklen her.

Erindringteater

Elsker du teater? Og vil du og dine venner gerne gøre en forskel for demente?

Rhiannon Ursell-Smith har en rigtig god opskrift på, hvordan du kombinere de to ting:
Lav din egen gruppe, få støtte af Velux Fonden og vis din forestilling på plejehjem. Der venter et stort publikum på dig!

”Efter et fantastisk kursus i erindringsteater hos DATS er jeg i fuld gang med at skrive min bachelor i dramaturgi med titlen “Stjernestunder i Erindringsteater”, som er en guide til dig, der ønsker at lave flotte forestillinger for et publikum med demens.”

Rhiannon Ursell-Smith

men hvad er erindringsteater?

Se videoen og bliv medlem af Facebookgruppen “Erindringsteater i Danmark”: Facebook

Her kan du få råd og vejledning fra garvede skuespillere fra Sprøjtehuset, der har turneret på plejehjem med forestillingen “Glemmer du så husker jeg”.