Rebild vinder Con Amore Kulturpris 2019!

– Jeg føler mig som Jacob Fuglsang lige efter en overstået bjergetape – der mangler kun 2 kønne piger, som kysser mig på kinderne, sagde en meget glad udvalgsformand Gert Fischer, da Rebild Kommune blev kåret som vinder af året Con Amore kulturpris. Kåringen foregik fredag middag på Kulturmødet på Mors, og da også Fredericia Kommune og Vejen Kommune var nominerede, var der spænding til det sidste. – Det er en meget stor glæde, at Rebild Kommune modtager prisen, fortsatte Gert Fischer. – Især fordi, det er tre af kommunens meget aktive foreninger, som har indstillet os. Rebild Kommune var indstillet af Sirenerne Gymnastikforening, Marionetteateret samt Skørping Sangforening.

Con Amore Kulturpris er stiftet af AKKS – Amatørernes Kunst & Kultur Samråd og DATS – Dansk Amatør Teater & Scenekunst, og sætter positivt fokus på de kommuner, der skaber de bedste vilkår for amatørkulturen. Den fornemme pris blev fredag uddelt for sjette gang ved en festlig event på Kulturmødet på Mors. Vinderen blev som nævnt Rebild Kommune, men også Fredericia og Vejen kommuner glædede sig. – Vi ser det som en stor anerkendelse at blive nomineret, lød det fra Fredericias repræsentant, Annette Hyre-Jensen, mens udviklingschef Peer Rexen fra Vejen Kommune understregede, at det er superfedt, at nogen lægger mærke til, hvad kommunen gør for amatørkulturen.

De tre kommuner har ifølge juryen alle skabt gode rammer for amatørkulturen med fokus på velegnede faciliteter, en kulturpolitik der prioriterer amatørkulturen samt et lydhørt og behjælpeligt medarbejderteam, men særligt for Rebild gælder det med juryens ord at: Der gøres meget for kulturen i hele kommunen, og især er der stor fokus på et nært samarbejde i krydsfeltet mellem amatører og professionelle, hvilket er til stor gavn for vækstlaget. Der er plads til forskellighed, det er godt at bo i Rebild Kommune.

Kåringen og overrækkelsen af årets Con Amore kulturpris foregik fra den nye scene i Klostergården og det hele blev krydret med herlig jazz fra bandet Orfeo, samt indslag fra Fyrspillene fra Sydthy og Sjørring Sø Kulturforening. Som et ekstra krydderi på det hele deltog Dunkelfolket med deres helt specielle masker og opførsel.

Billede 1:
Fra venstre: Villy Dall, formand for AKKS, Birgit Overgaard, AKKS, Claus Holm og Gert Fischer, Rebild Kommune, Anette Hyre-Jensen, Fredericia Kommune samt Ege Juul Nielsen fra DATS. Peer Rexen var desværre kørt, da billedet blev taget.

Billede 2:
Dunkelfolket: Dunkelfolket sørgede med deres spændende fremtoning for at lokke gæsterne i den rigtige retning før prisoverrækkelsen.

PR-kontakt
Har du yderligere spørgsmål til projektet kan du kontakte PR-ansvarlig Susan Fazakerley, sekretariatsleder ved AKKS – Amatørernes Kunst & Kultur Samråd.
Mail: akks@akks.dk, tlf.: 24 624 624.

For interview med Rebild Kommune kontakt:
Kultur- og Fritidsudvalgsformand Gert Fischer tlf.: 40 34 84 77.
Kultur- og Fritidschef Claus Holm tlf.: 40 23 44 87

 

Fakta om AKKS:

·         Amatørernes Kunst & Kultur Samråd (AKKS) består af 19 organisationer, der på amatørniveau arbejder inden for musik, sang, foto og dans.

·         De har alle som mål at fremme den aktive deltagelse i den udøvende kunst og er baseret på det frivillige engagement og foreningsformen.

·         Tilsammen repræsenterer de omkring 80.000 tusinde aktive amatører, hvoraf halvdelen er børn og unge.

·         www.akks.dk

Fakta om DATS:
  • DATS er en landsdækkende teaterorganisation, der arbejder lokalt, regionalt og på landsplan for at styrke og udvikle teater i Danmark.
  • DATS fremmer og støtter teatervirksomhed, herunder projekter der bidrager til samfundsdebatten, styrker ytringsfriheden og skaber dialog på tværs af sociale, etniske, religiøse og kulturelle skel.
  • DATS varetager enkeltmedlemmers, sceners, gruppers og institutioners teater- interesser. I alt er der ca. 50.000 aktive amatørteaterfolk i alle aldre landet over.
  • DATS yder tilskud til kurser og opførelser, arrangerer festivaler, konferencer og uddannelsesforløb samt formidler teaterkontakt nationalt og internationalt.
  • www.dats.dk

Tillykke til henrik sommer

Henrik Sommer fik tildelt Aabenhus Prisen 2019

“Henrik har mere end et halvt århundrede været en stor del af DATS.

Han har siddet i hovedudvalgtet 1976-82, repræsenteret DATS i Nordisk Amatørteater Råd og ikke mindst siddet i Dramas bestyrelse siden 70’erne og indtil lukningen i 2017.

Men det er ikke derfor han skal have prisen. Det er fordi at han har skrevet et veldokumenteret og solidt værk om DATS.

“At Se med Hjertet” er en kraftpræstation, der detaljeret fortæller om organisationen DATS og dens udvikling og ikke mindst relaterere DATS til, hvad der er sket i verden gennem de sidste 70 år.

Henrik skriver selv i indledningen til sin bog at han ikke kan betragtes som en “neutral” fortæller og det er godt, fordi Henrik formår på en gang på den ene side at være involveret og engageret og på den anden side at være iagttagende og analystisk – og det er bedre end at være neutral.”

DATS´ Hovedbestyrelse

Foto: Axel Gadegaard

ÅRSSKRIFT 

Velkommen til et år i festivalens tegn

År 2018 var året, hvor DATS fejrede 70 års
fødselsdag og bl.a. fejrede det med ikke mindre end 8 festivaler i “eget navn”, hvortil kommer 3 vækstlangsfestivaler, deltagelse i NEATA festival i Litauen og udtagelse til en europæisk seniorteater festival.

God fornøjelse med læsningen af det flotte Årsskrift, som kan læses her.

MINDRE STRESS OG MERE EMPATI

Hjerneforsker vil have drama på skoleskemaet
Med teater kan børn og unge lære at håndtere udfordringer i hverdagen på en ufarlig måde.

Det fortæller journalisterne Mads Rosenkilde Svaneborg og Christine Nørgaard fra DR Nordjylland i et interview med hjerneforsker Kjeld Fredens.

”Du kan ikke lave teater eller improvisation, uden at du hele tiden er opmærksom på samspillet mellem dig selv og den anden.” KJELD FREDENS, HJERNEFORSKER

Det kan ifølge Kjeld Fredens nemlig være et effektivt middel til at håndtere en lang række af de sociale problemer, som er opstået blandt børn og unge i de senere år.

”De mister robustheden og evnen til at tilpasse sig en uforudsigelig verden. De krymper ind, forsøger at blive individualister og lukker sig inde i en skal. Dermed risikerer de i den grad at opleve ensomhed, og så dukker angsten og stressen op” siger Kjeld Fredens.

Læs den interessante artikel hvor hjerteforskeren peger på de positive sider ved at bruge drama til at løse de udfordringer, som mange børn og unge står overfor i dag.

Læs artiklen her.

Erindringteater

Elsker du teater? Og vil du og dine venner gerne gøre en forskel for demente?

Rhiannon Ursell-Smith har en rigtig god opskrift på, hvordan du kombinere de to ting:
Lav din egen gruppe, få støtte af Velux Fonden og vis din forestilling på plejehjem. Der venter et stort publikum på dig!

”Efter et fantastisk kursus i erindringsteater hos DATS er jeg i fuld gang med at skrive min bachelor i dramaturgi med titlen “Stjernestunder i Erindringsteater”, som er en guide til dig, der ønsker at lave flotte forestillinger for et publikum med demens.”

Rhiannon Ursell-Smith

men hvad er erindringsteater?

Se videoen og bliv medlem af Facebookgruppen “Erindringsteater i Danmark”: Facebook

Her kan du få råd og vejledning fra garvede skuespillere fra Sprøjtehuset, der har turneret på plejehjem med forestillingen “Glemmer du så husker jeg”.

“At se med hjertet”
af henrik sommer

Det kunstneriske amatørteaters historie – udgivet i anledning af DATS´ 70-års jubilæum

 

Pris for DATS medlemmer: 200 kr. + porto 40 kr.

Pris for ikke-DATS medlemmer: 399 kr. + porto 40 kr.

Spar portoen og afhent på sekretariatet i Odense.

 

I At se med hjertet fortæller Henrik Sommer levende om DATS’ 70-årige historie, præget af glæden ved teaterkunsten og en utrættelig lokal indsats over alt i landet – men også påvirket af mange kulturpolitiske svingninger.

Under 1. Verdenskrig overværede stifteren af British Drama League, Geoffrey Whitworth arbejdere på en ammunitionsfabrik lave en såkaldt reading af et af William Shakespeares teaterstykker.

Denne oplevelse fik ham til at tro på, at også i en verden i krig med død og ødelæggelse, kunne mennesker frisættes og genfinde glæden ved livet, ikke bare ved at se teater, men også ved selv at prøve at udtrykke sig gennem teater.

I 1930’erne læser teatermanden Just Thorning om Whitworth tanker og sammen med Arne Aabenhus skaber de to i 1948 Dansk Amatør Teater Samvirke (DATS).

Dermed skabte de det kunstneriske amatørteater, som kan give almindelige mennesker adgang til gennem teateret at fortælle historier, der øser af den skabende kraft, der er i mennesket selv til at tænke ud over sig selv.

 

Det var det, man ville i 1948 og har villet lige siden. Målet er ikke nået, men drømmen er intakt, og lever i bedste velgående.

DATS vil kunsten, som ikke kan gradbøjes og som alle kan genkende, når man tør se med hjertet.

UDGIVET AF MULTIVERS I SAMARBEJDE MED DATS – Dansk Amatør Teater og Scenekunst