Gunhild Brethvad

Ved DATS Årsmøde d. 20. maj 2017 blev legatet uddelt af landsformand Pia Bredow på vegne af hovedbestyrelsen til Gunhild Brethvad.

”Legatet uddeles til en person eller gruppe der har gjort en særlig indsats for amatørteatret. Gunhild/Gunse har i (tæt på) en menneskealder arbejdet med teater – amatørteater og skabt glæde blandt de glade amatører hun har arbejdet med – det være sig vuggestuebørn som naturist-pensionister. Gunse har en helt speciel måde at instruere og videregive teaterglæde – hun arbejder i det musikalske og legende og formår at gribe de medvirkendes ideer, mål og drømme – skuespillere eller kursister – og få det hen til en fantastisk afslutning – forestilling eller kursus opsummering. Jeg er sikker på at Gunses intuitive og tilstedeværende tilgang til teater har inspireret mange og dermed også får lov til at leve sit eget liv videre på mange folkeskoler, børnehaver eller amatørgrupper. Enten fordi der er en underviser eller instruktør der har været på kursus med Gunse eller læst en af hendes mange bøger. Hun hedder Gunse og hun er genial! Jeg hedder Sasja og jeg er sikker på hun er en værdig kandidat til dette legat. ”

  Indstillet af Sasja Fogh

 

”Igennem en årrække har jeg haft fornøjelse og glæde at arbejde sammen med Gunhild Brethvad om at skabe en række teater- og musicalopsætninger med amatørspillere. Jeg har primært stået for scenografi og teknik. Gunhild har stået for idéudvikling og instruktion.

Mange af opsætningerne har været med unge fra Frederikssund Ungdomsskole (8 musical-opsætninger), aldersmæssigt blandede grupper på Frederiksberg, og unge omkring levendegørelse af malerier på C F Willumsen Museum i Frederikssund.

Det er meget karakteristisk for Gunhilds måde at arbejde på i amatørverdenen, at ideen til et stykke bliver skabt og udviklet sammen med de medvirkende, og med udgangspunkt i hvad de medvirkende byder ind med. Ud fra disse input skrives så et første manus.

Og Gunhild har en ganske særlig evne til at se alle de medvirkende individuelt, se hvor den enkelte har sit potentiale og så give det løft der lige er brug for nu i en positiv og munter tone. Den enkelte føler sig set, værdsat og styrket. Denne inspirerende arbejdsmåde afføder nye ideer, manus og regi udvikles, og alle medvirkende får en stærk og naturlig følelse af ejerskab til forestillingen.

Den arbejdsmetode Gunhild arbejder efter, hvor detaljer kan blive ændret tæt på premieren, kan godt skabe lettere kaotiske tilstande blandt de medvirkende, men Gunhild har en utrolig evne til at indgyde ro og optimisme, alt og alle finder sin plads, og alle er stolte og tilfreds med resultatet.

Gunhilds måde at arbejde på som instruktør for amatører, gør bl.a. at den enkelte føler sig beriget med en mere og mere sikker fremtoning over for en større forsamling. Samtidig oplever den enkelte værdien af at skabe et kunstnerisk udtryk sammen med andre. Den gensidige afhængighed og respekt som det kræver at få en forestilling til at ”komme ud over scenekanten”, er en meget værdifuld og brugbar erfaring.

Gunhild startede sin meget lange karriere inden for amatørteateret i Thisted i slutningen af 70’erne og har instrueret og afholdt kurser et utal af steder i hele landet, så det kunne være en fin afrunding at få tildelt Anna og Arne Aabenhus’ legat netop i Thisted. Gunhild har sat rigtig mange spor i mange mennesker med hendes altid positive, opmuntrende og inspirerende måde at dele ud af sin viden og erfaring. ” 

Indstillet af Eskild Marcussen

 

”Undertegnede indstiller Gunhild Brethvad til legatet. Gunhild har lavet teater med amatører i en menneskealder i hele Danmark, og med alle aldersklasser. Hun har lavet teater fra Gedser til Skagen og med alle fra blebørn til pensionister. Hun tager altid udgangspunkt i den enkelte persons kompetencer og drømme, ligegyldigt om hun arbejder med børn, voksne eller ældre, og alle, der har arbejdet med Gunhild kommer ud med en ny selvbevidsthed. Som pensionist stiller hun sin tid til rådighed for DATS som lokal teaterkonsulent og deler ud af sin store erfaring og som underviser på Rønshovedkurset er hun nærmest legendarisk. Gunhild er en altfavnende Moder Jord, som gennem teaterarbejdet har påvirket tusinde teateramatører – og altid med et stort smil. ”

Indstillet af Lisbet Lautrup Knudsen

 

”Undertegnede rendte ind i Gunhild tilbage i 2012 ved en tilfældighed til et arrangement på Frederiksberg og i den forbindelse kom vi til at snakke kultur i alle dets facetter. Snarest efter vores første møde fik vi en aftale i stand omkring opførelsen af Hippieliv i Søndermarken i 2013. Derefter har jeg haft fornøjelsen at arbejde sammen med Gunhild omkring et stort projekt om liv og lys i Søndermarken og året efter satte Gunhild en teaterforestilling op på Frederiksberg Brandstation. Senest har Gundhild hjulpet mig med at lave en modeopvisning til kulturnatten 2016 hvor temaet var 70erne…

Det har været og er en fornøjelse at arbejde sammen med Gunhild, da hun har en evne til at få aktiveret mange frivillige fra byens foreninger – frivilligheds cafeer – fortælleklubber – skoler – børne teatre mv. Ikke nok med at Gunhild er fin til at skabe kontakt, så besidder Gunhild en særlig evne, der får, selv den mest generte person, til at føle sig betydningsfuld, dygtig og vedkommende tør derefter langsomt slå sig løs på en scene…

Jeg har nu gennem flere år set og oplevet hvordan Gunhild har formidlet historier ude over scenekanten og hvor Gunhild med sit vindende væsen har fået alle inddraget i historien og fortællingen bliver derefter fortalt så den er forståelig for alle.

Gunhild er en ener af sin slags og fortjener at blive udpeget som den værdige kandidat til Anna og Arne Aabenhus’ legat. ”

Indstillet af Hanne Schønemann