Kursusunderviser Marie Louise Lund Henriksen

Speciale: Forumteater, Jokernes rolle, Augusto Boal, Tillid på scenen

Kontaktinformation:
Marie Louise Lund Henriksen
8200 Aarhus N
Tlf.: 23 41 89 68
marielouise.lh@gmail.com
www.marielouisehenriksen.dk

Hvad kan jeg tilbyde DATS´ medlemmer?

Mig som underviser
Som underviser er jeg engageret, energisk og nærværende, og jeg er god til at se alle. Jeg får ofte at vide, at jeg er god til at skabe trygge rammer. Jeg er åben og smilende, og selvom jeg arbejder seriøst og fokuseret, er der også plads til spontane indfald. Jeg er god til at gribe nuet. En elev har udtalt: “Jeg er vild med det engagement, du har vist i vores undervisning. Også at du har været åben overfor nye ideer og inputs, men alligevel haft en plan for, hvad du ville”.

Det kan jeg tilbyde
Jeg vil først og fremmest gerne tilbyde undervisning i forumteater samt undervisning i, og vejledning omkring, jokerens rolle og betydning. Derudover kan jeg også byde ind med undervisning i Augusto Boals andre teaterformer, da jeg generelt er meget inspireret af ham, og har rigtig god erfaring med arbejdet med hans teknikker og metoder.

Derudover vil jeg også gerne tilbyde en workshop omkring ”Tillid på scenen”, hvilken især henvender sig til grupper, der ikke kender hinanden så godt, når de f.eks. skal igang med en forestilling.

Metoden/arbejdsgangen ift. en workshop omkring Forumteater og Jokerens rolle
Workshoppen starter med en introduktion omkring Augusto Boal og hans teaterformer. Derefter laves der nogle opvarmningsøvelser med inspiration fra Boal. Dette gøres for at løsne op og blive klar. Efterfølgende går vi mere i dybden med selve forumteater-formen, både teoretisk og praktisk, og jeg underviser i, hvordan et scenarie bygges op. Jeg vil i den forbindelse også fortælle om jokerens rolle og de redskaber, han/hun kan bruge. Når deltagerne er klædt godt på, bliver de (afhængig af antal) inddelt i grupper, hvor de skal skabe en forumteaterscene/et scenarie med et dilemma. Imens grupperne arbejder, vil jeg bevæge mig rundt imellem grupperne for at hjælpe og vejlede. Afslutningsvis skal alle vise deres scenarier, og de andre grupper vil have mulighed for at byde ind som publikum. Jeg vil som udgangspunkt være den, der faciliterer processen, når scenarierne vises, men det vil også være muligt, at de selv vælger en, der skal være joker, hvis nogen har særlig interesse for det.

Afslutningsvis, men også undervejs, vil jeg komme med feedback, og der vil være mulighed for at stille spørgsmål.

I løbet af workshoppen vil jeg selvfølgelig dele en masse ud af mine erfaringer fra både Cuba og Danmark.

Metoden/arbejdsgangen ift. en workshop omkring Jokerens rolle
Indgangen til workshoppen vil minde meget om den ovenfor, men kernen i workshoppen har fokus på jokeren. Workshoppen vil være mere teori-præget, men teorien prøves af i praksis. Der vil være øvelser i at faciliterer, og man vil få en række teknikker og redskaber, som man kan bruge som joker. Jeg vil undervejs opstille scenarier, hvor deltagerne får lov til at afprøve redskaberne mm. – Altså rollen som joker.

Begge workshops kan naturligvis tilpasses, og der kan lægges mere eller mindre vægt på det teoretiske/praktiske, hvis man ønsker det. Som udgangspunkt synes jeg dog, at den praktiske del er vigtig for at få et godt kendskab til metoder og teknikker.

Workshop omkring Tillid på Scenen
Workshoppens kerne er at bygge et godt fællesskab op, så deltagerne føler sig trygge sammen og på scenen. Den indeholder øvelser i tillid og samarbejde – samt i “at turde turde”, og jeg har med stor succes brugt den til mine teaterhold i alle de år, jeg var på Vostrup Efterskole. En tidligere teaterelev har udtalt: “Du formåede at skabe en fantastisk holdfølelse. Der har været et godt sammenhold, og man var tryg sammen med de andre på holdet”.

Om mig selv
Mit navn er Marie Louise, og jeg er uddannet dramaturg med speciale i Augusto Boals teater – herunder forumteater og jokerens rolle deri. Jeg har mange års praksiserfaring indenfor undervisning og facilitering af workshops omkring forumteater – samt indenfor teater og scenekunst på mange niveauer generelt.
Mit kandidatspeciale tog udgangspunkt i et forumteaterprojekt, jeg afviklede på en skuespillerskole i
Havana, Cuba (Instituto Superior de Arte). Jeg underviste i forumteater og i jokerens rolle, og eleverne lavede fire scenarier, som blev vist i Havana samt på en turne til Trinidad. Det var en stor oplevelse (både for dem og for mig), og det gjorde stort indtryk at se, hvordan forumteater fik cubanerne til at turde ytre sig! Jeg tænker, at det må være lidt sådan, Boal havde det, da han selv startede teaterformen i sin tid. Året efter mit første projekt var jeg tilbage i Cuba, hvor jeg lavede et forløb i både Trinidad og i Playa Larga.
Begge projekter fik støtte fra DATS, og jeg skrev ligeledes en artikel om mit første projekt til
”RAMPELYSET” samt en artikel til tidsskriftet ”DRAMA”.
På min hjemmeside kan I læse om begge Cuba-projekter samt se billeder fra dem:
www.marielouisehenriksen.dk . På min hjemmeside kan I også finde udtalelser og udsagn om mig og mit arbejde. Kig under: ”Det siger de om mig”.
I Danmark har jeg også arbejdet meget med forumteater flere steder. Bl.a. har jeg afholdt flere workshops på teaterskolen Move’n Act i Aarhus.
Det er en teaterform, jeg brænder meget for, og som jeg har fået rigtig gode kompetencer indenfor. Jeg synes, teaterformen kan noget helt særligt.

Hjemme-hos-kurser

Et væsentligt bidrag i DATS´ indsats for at udvikle amatør- og vækstlagsteatret både kunstnerisk og organisatorisk er vores tilbud om et bredt udvalg inden for teaterkurser, skuespillerkurser og meget mere med et højt fagligt indhold og top kvalificerede undervisere.

Med vores ”Hjemme-hos-kurser” kan vores medlemmer få en kursusunderviser til at komme hjem på deres scene eller på skolen, hvis blot det nødvendige antal deltagere samles. Hvis det er et problem, hjælper vi gerne med at udbrede kendskab til kurset, så dette kan oprettes.

Læs mere om ”Hjemme-hos-kurserne” samt priser i vores håndbog.

Ring eller mail hvis du ønsker at høre nærmere eller booke en kursusunderviser.

Tlf.: 74 65 11 03 eller dats@dats.dk