TEATERFESTIVAL 2023 DEN 29. SEPTEMBER – 1. OKTOBER I NYKØBING FALSTER

DATS afholder Teaterfestival 2023 i samarbejde med Sprøjtehusteatret i Nykøbing F.

Teaterfestivalen afholdes på Kulturforsyningen, Voldgade 1, 4800 Nykøbing F

Programmet er med forbehold for ændringer!

Det er gratis at komme ind og se forestillingerne – mød blot op 15 minutter før start.

Fredag den 29. september kl. 16:10
(45 minutter)
Sprøjtehusteatret: Potpourrie over børn/unge og familieforestillinger 23/24

Der sker mange spændende ting på Sprøjtehusteatret i Nykøbing F.

I forbindelse med DATS landsteaterfestival og Kulturnatten I Nykøbing F. bliver der mulighed for at opleve smagsprøver på det som der er i vente med programmet for 2023-24.

Sprøjtehusteatrets  potpourri 1: børne/unge og familieforestillinger i 2023-24

Minisprøjterne: Minisprøjterne er Sprøjtehusets yngste børnehold, nemlig de 6-9 årige. På dette hold laves der teater på børnenes præmisser og der fokuseres på at udvikle de basale teater-færdigheder – alt imens vi hygger os og har det sjovt. Sæsonen ender ud i en lille forestilling, hvor børnene har medbestemmelse ift. plot, karakterer, kostumer osv.
Instruktion: Gry Drud Løvgren-Woldring

Juniorsprøjterne: Juniorsprøjterne er Sprøjtehusets ældste børne/unge-hold, nemlig de 10-15 årige. Her øves der stadig på de basale teaterfærdigheder, men de unge har endnu større medbestemmelse omkring hele processen med at sætte en forestilling op. Sidste sæson varmanuskriptet f.eks. skrevet af en af de unge.”
Instruktion: Lene og Rolf Drejer

“Julemandens hemmelighed” er årets juleforestilling på Sprøjtehus Teatret. Her møder vi julemanden, som gemmer på en hemmelighed, der er ved at ødelægge hele julen. Han må derfor på en længere rejse, hvis det skal blive jul igen. Forestillingen er spækket med alle de gode gamle 80er hits, som alle kender og kan synge med på.

Onkel Vanja, Teaterfestival 2023

Fredag den 29. september kl. 19:30
(120 minutter)

Sprøjtehusteatret med “Onkel Vanja”

Sprøjtehusteatret åbner årets teaterfestival med forestillingen Onkel Vanja.

Teaterstykket, Onkel Vanja, af Anton Tjekhov, som uropførtes for 125 år siden, var ikke bare nyskrevet, det var på alle måder nyt. Moderne. Et brud med tidligere tiders “duarder” og melodrama, som publikum ellers havde vænnet sig til og måske endda elskede. Så med den nye måde at spille teater på udvandrede folk eller undlod ganske enkelt at komme.

Tidligere havde Henrik Ibsen lidt samme skæbne. Forargelse og protester – moderne ragelse, skulle det nu være kunst? Georg Brandes havde øje det nye som “det moderne gennembrud” og ellers blev der talt om naturalisme. Darwins evolutionsteorier omsat til teater.

De gamle skuespil-metodikker duede ikke til det moderne. Der skulle en anderledes troværdighed på scenen. En troværdighed, skuespillernes gamle teknikker ikke kunne levere. Det var ikke længere nok blot at kunne huske sine replikker, de skulle komme fra kroppen, leves, og deklamation fra scenen var no go. Den første, der havde held med at sætte Tjekhov i scene, var Konstantin Stanislavskij. Hans tanker og erfaringer – hans metoder – har vist sig holdbare, ikke kun på teaterscener rundt om i hele verden, men også på filmslærredet, hvor troværdighed – autenticitet – var en nødvendighed over for kameraets afslørende close ups.

På Sprøjtehusteatret har vi med denne opsætning arbejdet bevidst med Stanislavskij-teknikker, og det har hjulpet os til at se med nye øjne, at turde spørge os selv og hinanden, “hvad nu hvis…?” Vi har turdet stole på vores umiddelbare impulser og dermed også vente med at lægge handlingsgange fast indtil skiftene udsprang organisk af karakterernes tekst og hensigt.

Vi glæder os til at præsentere et familiedrama om en sjælden skønheds indvirken på landlivets ungkarle, en forarmet pensionists forsøg på at skaffe sig penge til at leve som han plejer – før Arne-pensionens indførelse. Oplev forelskelser, forførelse, forbandelser, forbiere, forbitrelse og forsoning til sidst.

Mogens Sørensen, Instruktør

Fredag den 29. september kl. 20:00
(45 minutter)

Sprøjtehusteateret: Potpourrie over voksen- og seniorforestillinger 23/24

Mindernes teater: Sprøjtehusteatrets seniorer har igennem de sidste 5 år lavet erindringsteater inspireret af Pam Schweitzers arbejde i London.  Der arbejdes med egne erindringer fra forskellige begivenheder og livskapitler og forestillingerne ”Glemmer du, så husker jeg” bliver til via improvisationsarbejde. Teatergruppen har turneret på plejehjem samt spillet hjemme på teatret af flere omgange og har været støttet af Veluxfonden. Lige nu arbejder teatergruppen på at lave en ny forestilling, der har premiere i slutningen af oktober. Der visessmagsprøver på scener fra en skoletid og arbejdet i roerne.  Facilitator og instruktion: Anne Kristiansen

“Kvinder – Vi kommer igen”    “Kvinder – Vi kommer igen” er efterfølgeren til Sprøjtehus Teatrets populære forestilling “Kvinder”. Vi møder igen de seks veninder, og denne gang har de, om muligt, endnu mere kaos og flere tabubelagte emner i deres liv, og så er der ovenikøbet en polterabend og et bryllup der skal klares også. Forestillingen er fyldt med lækker musik, som er en blanding af nogle velkendte numre, og kvindernes helt egne sange.
Manuskript og instruktion: Jessica Barami

” Det hvide snit” : Psykiatrien kommer under behandling med humor og musikalitet i denne psyko -komedie om livet på en underbemandet psykiatrisk afdeling, hvor ingenting er som det bør være. Ovenikøbet begynder der at ske mystiske ting. Forestillingen er fyldt med velkendte sange, nye som ældre, som man med garanti kan synge med på. Forestillingen har premiere i foråret ’24 men er allerede nu, klar med en lille smagsprøve på, hvad der venter publikum.
Manuskript Jessica Barami. Instruktion Belinda Frost

Teaterfestival 2023
Viser i Vinden, Teaterfestival 2023

Lørdag den 30. september kl. 09:30
(45 minutter)

Viser i Vinden med “Nu er det tid til (endnu) et eventyr”

Vi drager ud på et strejftog gennem eventyrenes vidunderlige verden.
En bred vifte af folkeeventyr, kunsteventyr, nyere eventyr, gamle fabler, børnesange og meget mere venter på at blive sluppet løs i en skønsom blanding – alt sammen serveret på underholdende vis i sang, musik og fortælling.
Vi vil præsentere jer for navne som H. C. Andersen, Walt Disney, Rune T. Kidde, Shu-bi-dua, Jeppe Aakjær, Snehvide, Rødhætte og mange flere. Vi går ikke af vejen for at præsentere jer for både skæve og sågar skøre og kontroversielle fortolkninger af kendte eventyr.

Forestillingen er mest for voksne.

Lørdag den 30. september kl. 10:50
(50 minutter)

Dagligstueteatret med “Fem Nøgler til en Rød Symfoni”

Vi fortæller historien om en lidende kunstner og opsætter et tragikomisk billede af et fortabt menneske. Skal man ofre sig fuldkomment for at lave stor kunst? Hvor går grænsen? Hvad gør man, hvis man både vil leve som menneske og kunstner?

M er komponist, men kan ikke længere komponere noget originalt. I håb om at ændre dette har han isoleret sig. Men det viser sig, at han skal ofre sig, for at vinde de fem nøgler til sin symfoni: tid, inspiration, kærlighed, frygt og livet.

Forestillingen er uegnet til børn under 13 år.

Dagligstueteatret, Teaterfestival 2023
STiL/ART Kompagniet, Teaterfestival 2023

Lørdag den 30. september kl. 13:30
(65 minutter)

STiL/ART Kompagniet med “Døden og andre sjove ting”

Døden og Andre Sjove Ting handler om den unge Johan, som bliver ramt af en stor hjertesorg, der er med til at starte en dominoeffekt af en endeløs tomhed og depression. Derfor ser han ikke nogen bedre udvej, end selvmordet som en dæmper for sin tilværelse.

Johans selvmordsforsøg bliver konstant vendt og drejet, af den levende guldstatue Kræsten Kusk, der med sine forunderlige og komiske indspark, formår at give Johan et smil på læben. Sammen går de på opdagelse i at finde mening med livet og døden, mens de håbefuldt venter i den lange telefonkø hos Livslinien.

Træd med ind i parken, til en absurd og tragikomisk forestilling, som sætter fokus på døden, selvmord og den stille tilstedeværelse.

Forestillingen er uegnet til børn under 15 år.

Lørdag den 30. september kl. 15:10
(35 minutter)

Teatret Drakomir med “Jacob A. Riis”

Jacob A. Riis har fået sit eget museum i Ribe. Et spændende museum med massevis af viden. Historisk viden – og sådan skal det være.

I Teatret DRAKOMIR beskæftiger vi os med kunst. Derfor har vi en lidt anden tilgang til Jacob A. Riis, når vi fortolker vores viden om ham.

Vores præmis har været: KÆRLIGHEDEN OVERVINDER ALT!

I sin søgen efter anerkendelse og berømmelse var Riis drevet af kærligheden til Elisabeth – som han tilsyneladende ikke kunne få på grund af den store standsforskel der var imellem de to.

Det afholdt ham dog ikke for at byde hende op til dans og senere komme i klammeri med hendes adoptivfar – byens store fabriksejer og erhvervsmand.

Riis måtte rejse fra byen og resten af hans historie kender de fleste sikkert godt.

Vi præsenterer vores tolkning af Riis historie i en monolog.

Kom og se kunstens armlægning med den historiske persons historie og udvikling! – Et andet syn på byens store søn…eller ?

Forestillingen er uegnet for børn under 14 år.

Teatret Drakomir, Teaterfestival 2023

Lørdag den 30. september kl. 16:20
(50 minutter)

Teater And og Måge med “Længe leve Kong Frode”

Frode er konge af Danmark og en ganske succesfuld en af slagsen. Han har det hele og vader i succes. En succes som smitter af på landet.

Hvert år tager han på den stor turné, rundt i riget, som var han rockstjerne. En dag dør Frode pludseligt og kun hans tjenere ved besked. Landet kan ikke tåle at være uden konge nu. Kongen må forblive i live i hans undersåtters øjne og hvem kan se om kongen rigtigt lever eller om han bare er lidt tavs?

 

And og Måge præsenterer en kulsort komedie med forveksling og galgenhumor.

Forestillingen er uegnet for børn under 13 år.

Lørdag den 30. september kl. 20:00
(75 minutter)

Turteater.dk med “Kryds ikke stregen”

Kryds ikke stregen – en historie om at passe ind
En forestilling, der handler om at passe ind – at passe på.

At blive lukket ind – at blive lukket ude.

Vi er på grænsen til Aipotu et sted i en ikke så fjern fremtid.

Custodia sidder ved indgangen til Aipotu og skal sikre, at kun dem, der passer ind, kommer igennem til – ja, er det paradis eller?

Bella kommer til grænsen og vil gerne ind, men er hun gavnlig for samfundet? Kan hun bidrage med noget samfundet har brug for?

Forestillingen er uegnet for børn.

Hvidovre Amatørscene, Teaterfestival 2023

Søndag den 1. oktober kl. 09:30
(60 minutter)

Hvidovre Amatørscene med “Drøm med mig”

Fem skuespillere og en instruktør fra Hvidovre Amatørscene har skabt forestillingen Drøm med mig, der handler om drømme i mange forskellige afskygninger. Der indgår fortællinger fra skuespillernes eget liv og univers, som bliver formidlet gennem monologer, digte, sang, dans, lysinstallation m.v.

Det er en interaktiv forestilling, hvor fem forskellige rum tages i brug. Publikum går fra rum til rum og møder i hvert rum en ny skuespiller. Undervejs får de mulighed for at opleve og reflektere over drømmenes væsen. Skuespillerne veksler mellem forskellige fortællinger i løbet af en forestilling, så hver gruppe får en helt unik oplevelse.

Forestillingen er uegnet for børn.

Søndag den 1. oktober kl. 11:05
(35 minutter)

Dramalærer fra Finland og Danmark arbejder i weekenden med emnet “The importance of theatre with kids”. De vil lave en visning af, hvad de har arbejdet med.

Axel Gadegaard, Teaterfestival 2023

Søndag den 1. oktober kl. 12:00
(50 minutter)

Axel Gadegaard med “Gøglerspil”

Gøglerspil består af to fortællinger plus et lille intermezzo om Dario Fo.

I fortællingen Gøglerens fødsel forvandler en bonde og hans familie et goldt bjerg til frugtbare haver, men bliver knust af herremanden der hævder at eje jorden. Hvordan den arme bonde rejser sig igen skal ikke røbes, ud over at selveste Jesus i en folkelig skikkelse spiller en væsentlig rolle i den saftige historie. Det gør han også forestillingens anden og mere muntre fortælling Brylluppet i Kana, hvor Jesus forvandler vand til vin.

TUSIND TAK TIL GULDBORGSUND KOMMUNE FOR AT STØTTE TEATERFESTIVAL 2023

Guldborgsund Kommune